Fa unes setmanes 30 minuts emitia un interessant reportatge sobre la bombolla immobiliària espanyola. No el vaig poder veure en directe per estar volant cap a Ingolstadt, però gràcies a aquesta maravella que és Internet finalment l'he pogut veure.
És interessant veure que segons aquest els preus ja han començat a baixar, potser lentament, però han començat, cosa que no fa sinó afegir-se als testimonis d'alguns ex-companys que tenia a Gestamp i que posseïen en paral.lel immobiliàries. I reafirma la teoria que tenia el meu ex-cap de SEAT a compres (a qui el tema apassionava i era el nostre tema estrella de conversa en les pauses de cafè), que deia que algun dia petaria, però que no seria el gran titular dels diaris, doncs això a ningú interessava (com ha posat el Marc a un dels nostre fors, el rumor fa la tendència, i això només faria que accelerar encara més el procés). I és que en aquest país, la creència majoritària és el que el negoci immobiliari és el negoci del segle, i així ho ha estat especialment en els últims darrers 20 anys, però pensar que no tindrà final tampoc sembla ser molt realista. Tot negoci passa per alts i baixos i sol ser normal que després d'anys d'esplendor en vinguin també de recessió. Hi ha exemples a més d'altres esclats de bombolles immobiliàries, en dècades passades al Regne Unit i a Japó, i com mostra el reportatge actualment als EEUU, on el creixement ha estat similar al nostre. Però molta gent sembla voler creure en el Spain is different i que aquí serà tot una excepció.
Sí que certs factors del nostre país poden fer l'aterratge més suau: l'excessiva importància d'aquest sector en l'economia nacional i per tant els grans interessos de què això no peti de cop, la creixent immigració (tant estable per treballar com d'estrangers que volen una segona residència aquí) que estem rebent (que crea nova demanda), la falta de cultura i oferta de lloguer, l'absència d'hipoteques d'alt risc (com als EEUU)... Però també ha de tenir clara molta gent (especialment de carrer) és que el negoci també ha estat fins ara un xollo gràcies al gran capital especulatiu que hi havia. Els pisos es venien ràpidament perquè tothom sabia que a curt plaç allò era un negoci molt més rentable que tenir els diners al banc o a la borsa. Però davant dels dubtes del sector i tenint en compte l'alt nivell d'inversió que requereix, molt d'aquest capital es dirigirà a d'altres negocis (o els què s'han especialitzat tant en aquest sector es dirigeixen actualment cap a països en desenvolupament, com a Europa de l'est, esperant que la passada bombolla arribi allà). Com es veu en el reportatge ja no és tan fàcil vendre un pis en estats lamentables per grans sumes de diners, com fins ara es feia perquè igualment era negoci segur. Aquest mercat de segona mà a reformar (fins ara a preus quasi de pis nou) serà el què sens dubte hauria de patir la major davallada.
I això espero que comporti l'anunciada baixada dels preus dels pisos en un parell d'anys, moment en el què tornaré espero a la meva estimada Barcelona i hagi de pensar si dono el cop de cap per tirar-me a la piscina. Confio en què els amics economistes corregeixin, matissin i opinin sobre els citats arguments amb els seus majors coneixements en la matèria.
Lamentablement com acaba el reportatge fins i tot amb una baixada d'entre el 10 i el 20% el problema de la vivenda no estarà ressolt i els joves seguiran sense poder accedir a un dret bàsic, sense ajuda familiar, una compartició de despeses (entre parelles currants) i una hipoteca de per vida i tan feixuga que limita la despesa en d'altres serveis de la societat del benestar.
Reportatge de 30 minuts
31 de març 2007
El final de la bombolla immobiliària
Escrit per sukkus a les 16:58
Categoria: Actualitat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Vaig veure el reportatge, i esta be, tot i aixo, voldria dir un parell de cosetes que he anat pensant abans i després del reportatge:
1.- Els preus estaven molt elevats, i si que sembla que baixaran, però no se sap si molt o poc i en quant de temps.
2.- L'altre dia mirava a l'expansión les tendències d'inversions immobiliaries a) fetes a Espanya amb capital estranger, b) fetes a l'estranger amb capital espanyol. Bé, es veia una tendència ben clara des de 2004 en la disminució de la inversió estrangera a Espanya i l'increment de la inversió espanyola a altres destins (com ara Polònia que s'està tornant el nou país de moda). Això què vol dir? Que possiblement els experts en inversions ja ho havien pronosticat, de manera que amb la pujada del tipus d'interès i la bona marxa de la borsa, apareixen inversions (o llocs) amb major rendibilitat. i per tant, jo crec que bastants dels que es piquen els dits en bona part són aquells petits inversors que havien vist durant aquest temps la possibilitat de fer diners ràpid
3.- Si no recordo malament, fa aprox any i mig, vaig sentir la notícia que les constructores, donat que ja començaven a veure les orelles al llop, es van fotre a construir com bojos per a poder ser els primers en oferir pisos abans que la competència, i això ha afavorit a l'excés d'oferta.
4.- Tema expectatives, està clar. Si ara es comença a extendre aquest rumor (possiblement veraç) els compradors no tindran presa, mentre que els venedors en tindran molta. Això vol dir que per fi, no serà el cas aquell de ... "Uiiii m'ho has de dir depressa perquè hi ha uns altres predisposats a pagar el mateix i vénen aquesta tarda" i per tant, amb uns amb menys presses i els altres amb un actiu poc líquid que encara que no baixi de preu, et fa perdre oportunitats d'inversió en nous mercats més favorables, els preus baixen
5.- A veure si dáqui a un parellet d'anys la cosa està més digna
6.- No ens convé en aquests moments una baixada molt forta. Des del meu punt de vista, el mercat inmobiliari ha fet que l'entrada a l'euro hagi estat més favorable que a Portugal i Itàlia, i és bastant clau en l'economia del país (gran part de les entitats financeres depenen en gran mesura de les grans i petites constructores), pel que tampoc no seria gaire bo un pet en aquest sector...
Apa, aqui tens les meves reflexions
Fins aviat!
bueno, havia escrit però no s'ha penjat. deia 2 coses:
1. Estic plenament d'acord amb tu JD. La qual cosa és fàcil de dir jeje
2. Falta una aposta clara pel lloguer. Sense subvencions el problema no se solucionarà. És necessari un canvi de mentalitat que pugui remetre en un consum en altres sectors més susceptibles d'innovació i menys d'especulació. La "totxana" és insostenible a llarg termini...ni que sigui pel sol fet que el sól és limitat i no es pot construir indefinidament.
Deixa el teu comentari