06 de febrer 2011

El discurso del rey

Nominada a 12 oscars, El discurso del rey és l'enèssima mostra del bon fer general del cinema britànic, especialment quan de representar històries del passat es tracta. En aquest cas, Tom Hooper, guanyador de diversos Globus d'Or per diferents teleseries angleses, ens acosta a una història simple, però a l'hora poc habitual i conmovedora , i que ens explica fets verídics probablement poc coneguts per la gran majoria dels espectadors.
En una època on Hitler convertia a les grans masses cap al nacionalsocalisme en gran part per les seves grans dots com a orador, en el bàndol anglès curiosament un dels candidats al tron patia greus problemes de tartamudeig, defecte en la parla que l'acomplexaria en la seva vida pública. El discurso del rey és la història d'Albert, qui després de la mort del seu pare, i de l'abdicació del seu germà Eduard VIII en menys d'un any, es convertiria en el rei George VI de Gran Bretanya, pare de l'actual reina Isabel II.
Després de nombrosos intents infructuosos per solventar la seva disfunció lingüística, Isabel, dona d'Albert, coneix a Lionel Logue, un curiós logopeda de dubtosa reputació però bons resultats. El llavors encara Duc de York decideix posar-se en mans de tant irreverent personatge, la qual cosa desemboca en la història de superació personal i amistat desigual sobre la qual gira tota la trama. Aquesta relació permetrà acabar tenint a l'Imperi Britànic d'una veu que encoratgi al poble en el què seria l'esclat de la Segona Guerra Mundial.
Tom Hooper sap portar la història cap al terreny comercial, sense per això perdre credibilitat en la seva creació. Personatges carismàtics, tocs d'humor i dramatisme quan cal, i escenes grandiloqüents on la perfecta sintonia entre la banda sonora i el discurs de la pel.lícula posaran la pell de gallina a l'espectador. A l'hora les necessàries dosi de context històric, amb un magnífic reflex de la pèrdua de poder de les monarquies modernes del segle XX, on el paper del rei quasi es veu reduït al de símbol del poble (sic), mitjançant la lectura de discursos que guiin a la gent... Tot poder de decisió de la noblesa sobre el futur d'una nació havia sigut erradicat després de la primera guerra Mundial...
Com no podia ser d'una altra manera, la pel.lícula compta amb una excel.lent realització i ambientació històrica, a l'hora que amb unes maravelloses interpretacions de Colin Firth en el paper de George VI i Geoffrey Rush en el de logopeda, i un perfecte complement en el secundari d'Helena Bonham Carter com a esposa del rei.
Pel.lícula que no decebrà a ningú i candidata seriosa a assolir bastant dels grans premis dels Oscars.

0 comentaris: