24 de desembre 2012

En la casa

Última obra del particular director François Ozon (El tiempo que queda, Swimming Pool, 8 mujeres) i guanyadora de la "Concha de Oro" al Festival de San Sebastià, En la casa demostra que el cinema francès segueix sent capaç de donar grans obres sense renunciar al seu estil característic diferencial.
En la casa parteix d'una història tan trivial com a priori innocent. Un professor de literatura francesa (Germain), avorrit i desmotivat davant del nivell minvant i el poc interés per la lectura del seu alumnat, s'obsessiona per ajudar a esdevenir escriptor a Claude, alumne brillant el matemàtiques i únic que li entrega una redacció sobre el cap de setmana amb una mica de cara i ulls... i final amb suspens.
Claude trobarà la seva inspiració entrant a formar part de la vida de la família del seu company de classe Rapha, i realitat i ficció s'aniran moldejant a través de la visió d'ambdós protagonistes, qui compartiran els diferents mecanismes per explicar històries i resultar un escriptor creïble i d'èxit.
Basada molt lliurement en l'obra "El chico de la última fila" de Juan Mayorga, probablement al lector se li farà difícil creure per l'argument que en realitat ens trobem d'una comèdia negra un tant inquietant i que manté el suspens al llarg de l'hora i 45 minuts que dura el metratge. Aquí radica gran part la màgia d'aquesta pel.lícula, capaç d'adaptar un guió per convertir una filosofia de la literatura carent d'escenaris en una pel.lícula misteriosa acompanyada del fi humor francès, una adaptació d'algú que coneix molt bé el setè art i sap explotar com ningú els seus atributs, des dels escenaris, com als plans i fins a una música que sincronitza perfectament en cada escena. El final cumpleix els requisits predicats en la pel.lícula com a exemplar en tota història: sorprèn, però l'espectador arriba a la conclusió que no hi havia cap altre final possible.
Per suposat cap bona obra pot prescindit de bones interpretacions. Fabrice Luchini està esplèndid en el paper de Germain, i l'elecció d'Ernst Umhauer no podia ser més encertada per representar el paper d'aquest alumne madur i a l'hora pertorbador. Les protagonistes femenines (Emmanuelle Seigner i Kristin Scott Thomas) complementen perfectament el duet protagonista masculí.
Història de dues ànimes solitàries que es necessiten per crear ficció, En la casa és una obra intel.ligent i entretinguda que sorprèn i captiva, i que segur entusiasmarà a l'amant del cinema francès o alternatiu en general.

0 comentaris: