"La reforma més profunda del sistema financer des de 1945" publica avui la Vanguardia que és l'acord que ha assolit el G-20 per fer front a l'actual crisi econòmica mundial i donar el tret de sortida a una nova etapa amb una economia més regulada, posant fi als paraïsos fiscals, als paquets poc transparents i als guanys desorbitats dels directius bancaris. Una nova era on el comerç mundial ha de ser el motor de l'economia.
Espero que tot plegat no sigui una obra de teatre i s'enterri el neoliberalisme, en favor d'un model més solid, basat en la generació de riquesa real i no en l'especulació. On els beneficis surtin de l'activitat dels sectors tradicionals, i el sector sigui el sector que ajudi a finançar la resta i no un món de diners imaginaris que ningú sap d'on surten. Un nou motor que segueixi generant riquesa i que aquesta, dins les desigualtats inevitables (doncs tampoc crec en el comunisme), arribi a més ciutadans del món perquè almenys es cubreixin les necessitats més bàsiques de tothom. Un pas endavant, amb les fortes injeccions de diners que es faran, per avançar a un sistema productiu més sostenible amb el nostre planeta de forma més ràpida abans no sigui massa tard.
Tot plegat sona a utopia, però esperem que almenys una petita part es faci realitat a mig plaç. I de moment, a curt plaç, esperem sigui el tret de sortida per la recuperació definitiva de les borses i dels fons d'inversió que a alguns ens van fer perdre uns quants diners l'any passat.
02 d’abril 2009
L'inici d'una nova era??
Escrit per sukkus a les 18:48
Categoria: Actualitat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
nen, molt bé, ben dit, abaix el neoliberalisme!
Per cert, per qui vulgui i tnigui temps, aquí passo un link d'un video que es va retransmetre per la 1 ja fa temps (3 anys) però mooolt mooolt bo. Ha clavat la situació i la defineix (en Manu chao, un dels entrevistats) com a, el sistema caerá por si sólo, porqué es insostenible.
Ale, dura uns 50 minuts, així que estigueu preparats i tingueu temps.
Interessant Lluc... quan ens deixis el link de veritat :)
Imagino que això seria ideal. Però ja s'han fet altres reformes importants en l'economia (macroeconomia + microeconomia, res a veure amb la borsa) abans i el resultat és que sempre que torne'm a tenir moments de bonança hi haurà gent que es beneficiï dels errors del sistema.
Les crisis es tornaran a repetir de ben segur, si no és per subprimes serà per qualsevol altre cosa incontrolable. Perquè si l'FMI canvia cada dos dies les seves previsions de creixement és perquè no saben per on aniran els tirs, perquè no tenen informació perfecta i perquè el mercat el creen persones, que són racionals, però no eficients i molt menys perfectes.
Estic d'acord amb el Marc, necessitaria molt de temps per a reflexionar i escriure una cosa estructurada, però crec que en aquests moments surten massa veus (a diaris, televisions,...) que aprofiten per fer comentaris poc fundats però molt populistes...
La reunió aquesta del G-20 no crec que hagi aportat res de nou al sistema, excepte veure una voluntat dels països de voler-se posar d'acord, que segons es miri, és molt o res...
Pel que fa al que diu el Marc, les persones no són racionals en el punt de vista estricte econòmic... ja que a vegades les seves decisions no s'ajusten al que haurien de fer si fossin econòmicament racionals... si es vol saber una mica més sobre això: http://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_finance
Què vol dir això? Que l'economia no és una ciència exacta, per molts models i càlculs que fagis, no podries fer que una economia et creixés al 2,3%, mentre que si que pots enviar un robotet a Mart... hi ha dues explicacions:
-Els economistes som més mongos que els científics (uns quants potser si que ho som... però molts dels que estan a centres de recerca i institucions són veritables "cocos")
-És impossible predir amb exactitud tots els efectes que pot tenir una nova mesura, de manera que moltes decisions que es prenen ara, es fan amb una intenció, però el risc de que el resultat no sigui l'esperat és molt alt (a Alemanya han augmentat les compres de vehicles aquest Febrer i Març per les mesures que incentiven la renovació del parc automovilístic, però per culpa d'això, la resta de vendes minoristes s'han col·lapsat... és possible que l'Estat volgués ajudar al sectr de l'automòvil per sobre dels altres, però estic segur que no tenia la intenció de perjudicar-los a canvi de satisfer aquest lobby)
I així moltes altres coses! ...per molt que se sàpiga que una baixada del tipus d'interès desincentiva l'estalvi (per tant augmenta el consum), això fa que pugin els preus... no se sap exactament com pot afectar reduir un 0,25% el tipus d'interès.. i menys encara quan la gent no té clar si perdrà la feina, i per tant, enlloc de de consumir, segueix estalviant pel que pugui passar demà, pel que les prediccions, avui en dia, només serveixen per veure com està evolucionant la crisi (ah no... perdó, que li hem de dir recessió), i ja que són exercicis economètrics, el nombre que surt, no és el que importa, sino el que importa és el que rebutja, de manera que si diuen que España decreixerá un 2,7%, posiblement vol dir que amb un 95% de probabilitat, caurà entre l'1,8% i el 3,6%
Bé m'he enrotllat molt i no he dit ni la meitat e coses que penso... i el que he posat no té ni ordre ni molt de sentit.
No sé què tan fàcil és crear un nou ordre mundial, però si que crec en la convergència al llarg del temps en un estat d'equilibri, i això vol dir que El NOU ORDRE MUNDIAL que molts anuncien, no distarà gaire del que hi ha en aquests moments... i em sap greu, perquè jo de cor, sóc comunista ;-)
Deixa el teu comentari