22 d’octubre 2006

Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders (El perfume)

Pel.lícula basada en la famosa novel.la homònima de Patrick Süskind i que suposo serà estrenada en breu a les nostres pantalles. Un servidor ha tingut però la possibilitat d'adelantar-se, ja que en les pantalles alemanyes està en cartellera. Dirigida per Tom Tywker (director de Lola Rennt, una de les obres més conegudes del cine modern alemany), el film és una representació cinematogràfica quasi literal de la novel.la, narrant-nos amb una veu en off la història de Jean-Baptiste Grenouille, el més gran perfumer de la història, amb una capacitat olfactiva increïble i a anys llum de la què ha tingut mai qualsevol altre mortal. Entremig algunes escenes a ritme real, amb diàlegs escassos i on es produeixen les poques desviacions respecte la novel.la. Llicències del tot justificades pel diferent suport amb el què s'està explicant la història i que donen un major dramatisme a les escenes.
Per la resta ningú trobarà a faltar cap passatge, l'evolució personal del protagonista assassí és narrada amb tot detall, acompanyat d'imatges mostra de la tecnologia actual (no en va es tracta de la producció germànica més cara de la història). A destacar l'efectivisme de l'escena de la multitudinària orgia davant un Grenouille molt ben caracteritzat per Ben Whishaw.
Un film que no decebrà als fans de la novel.la, però que no sé si agradarà als complets ignorants de la història abans d'entrar a la sala. I és que l'excés de literalitat de ls història respecte la novel.la (fins i tot amb la narració en tercera persona) fa que el producte resultant potser no sigui el millor cinematogràficament parlant i a alguns els hi pugui resultar una història mancada de ritme (no sense falta de raó) i sense massa sentit (per la impossibilitat cinematogràfica de què un es pugui ficar en el cervell de l'assassí com el lector de la novel.la sí pot aconseguir). Pels espectadors catalans la pel.lícula afegeix l'al.licient de reconèixer els paratges i ciutats filmats en les nostres terres, així com reconèixer els rostres de la nostra dramaturgia barrejats entre els actors extrangers.
En tot cas, una bona posada en escena d'una de les obres literàries modernes més cobejades per a portar en la gran pantalla, i que després de grans esforços, renúncies i candidats es porta a terme en aquesta pel.lícula.

3 comentaris:

Odisseu ha dit...

doncs a mi el llibre no es que m'agrades gaire, la veritat...

Per cert, divendres vinent estrenen aqui SAW3!

sukkus ha dit...

ja, jo m'acabava de llegir precisament el llibre i està bé, però tampoc res tan especial com molta gent m'havia dit (tothom se l'ha llegit x vegades i jo segur q no repetiré)

flop! - Ivan Rodriguez ha dit...

Ep!
Jo quan el llegia, ja trobava que era una novela molt cinematografia, tambe per la persona que narra i que es una historia molt linial. M'agrada que les pel·licules siguin respectuoses amb el llibre, pero solc veure la peli abans de llegir el llibre... toto i que crec que aquesta tambe caura de DVD abans que de cinema.
Salut companys!