01 d’octubre 2006

Escons insubmisos

Farà unes setmanes el meu amic Flop ens va parlar un dia d'ells i del concepte vot negre, que no sé si existeix amb aquest nom, però que pot ser interessant per aquelles persones, que com jo en aquests moments, estan desenganyades més que de la política, dels polítics que tenim (no sé si en altres llocs són millors o no, però els nostres està clar que tenen molt a desitjar). Jo fins ara he estat sempre (en la meva curta vida electoral) votant d'ERC en tota mena d'eleccions (menys les últimes generals espanyoles que no vaig poder votar per estar a l'extranger i despertar-me massa tard per demanar el vot per correu). Però he de reconèixer que la seva actuació en la primera ocasió que han tingut per participar en un govern ha estat molt decebedora, amb greus errades d'innocència en el poder, poca fermesa en algunes idees bàsiques de programa, incoherències de partit i certes actuacions nacionalistes lamentables (l'última, el merder montat per en Portabella en el pregó de la Mercè, que sense entrar en discutir si Elvira Lindo era la persona més adequada, un cop elegida no cal sabotejar-li la seva actuació, i menys en nom d'una defensa de la llengua catalana, que poc favor li fa). Les alternatives entre partits amb representació poc prometedores són: el traïdor Mas, els mans lligades PSC, els espanyolistes PP i els happy-kumbes ICV.
Davant d'aquest ventall de despropòsits m'estic plantejant molt seriosament l'opció votar en blanc. Demostres que t'interessa la política perquè vas a votar però indiques clarament que no et sents indentificat amb cap dels representants que hi ha. L'únic problema és que degut a la llei d'Homdt beneficia els partits grans (degut a què tot partit necessita rebre un 3% com a mínim dels vots vàlids -i els vots en blanc així es consideren- per poder tenir representació). Això fa que sigui molt dificil per d'altres partits accedir a tenir representació, més quan els mitjans de comunicació només es fan ressó dels que la tenen (menys com denunciava avui en Toni Soler a la Vanguardia, els polèmics nouvinguts Ciutadans).
L'altre alternativa pot ser votar a alguns dels partits minoritaris, com fan alguns ciutadans, però normalment aquests solen ser partits amb ideologies molt radicals, tant d'extrema esquerra com dreta, que en cas d'aconseguir el poder s'acabarien convertint molt probablement en un dels partits ja existents (és molt fàcil ser radical quan no es té poder).
I llavors queda la última alternativa que he descobert recentment arràn del comentari del Flop i de l'article d'avui del Toni Soler: els Escons insubmisos. Recomano als què no saben què votar o pensen votar en blanc que entrin a la seva pàgina i valorin el què proposen. Es tracta d'una plataforma que denuncia moltes de les mancances que jo també he trobat a l'actual sistema democràtic. Per denunciar-ho ens proposen votar-los a ells com a mer acte de protesta, amb un equivalent de vot en blanc, que no perjudiqui als demés partits minoritaris. I ja que ells no es sentarien a les butaques del parlament, els diners destinats als parlamentaris serien donats a projectes de millora social. Ja que l'abstenció o el vot en blanc no sembla provocar cap reacció del polítics davant l'actual sistema i desengany ciutadà, potser les butaques buides ho faran. Sens dubte aquest partit no solventarà els problemes del país, però si tampoc saps o t'és igual qui ho farà (doncs algú està clar que guanyarà i no seran ells), votar aquesta gent pot impulsar canvis en el model democràtic. Jo crec que aquest cop els votaré, en el futur ja es veurà, però encara que torni algun dia a apostar per alguns dels partits convencionals existents, m'alegraré molt si algun dia treuen un escó.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies per l'ajuda: no hi ha dubte que és una bona causa.