25 de novembre 2008

Gomorra

Gomorra és la candidata italiana per als Oscars d'aquest any (en l'apartat de pel.lícula de parla no anglesa), guanyadora del premi especial del festival de Cannes i una de les nominades i favorites per als premis europeus de l'EFA (Europen Film Award). L'obra està basada en el llibre que ha costat a Roberto Saviano la llibertat de no poder caminar sense anar escoltat degut a les amenaces rebudes per la mafia. Però l'adaptació de Matteo Garrone al cinema és més aviat complementària amb el llibre, centrant-se molt més en la vida en els suburbis de Nàpols que en l'organització de la mafia.
Malgrat no ser-ho, la pel.lícula està rodada en un estil documental presentant-nos cinc històries diferents, que a diferència de les obres de González Iñarritu, en aquest cas no s'acaben entrecreuant. Simplement intenten reflexar la influència de la camorra italiana sobre la vida de molta gent "normal". Un parell d'adolescents que somnien en convertir-se en mafiosos, un cobrador d'impostos per la causa d'una de les famílies de la camorra, un nen entrant en el tràfic de drogues controlat per la mafia, un sastre d'alta costura que es ven a un empresari tèxtil xinès i un "empresari" que es dedica a la recaptació i sotarrament de residus tòxics en el territori. Seguint els nostres protagonistes veiem el drama diari quotidià que ha costat la mort de 10.000 persones en els últims 30 anys (més que el conflicte palestino-israelí i molt més que qualsevol terrorisme). Víctimes molts cops innocents fruit de guerres internes entre famílies i territoris.
Més de dues hores de cinema realista d'alt nivell, carregats de dramatisme que ens adentren en una realitat sorprenent avui en dia a l'Europa del segle XXI. Una realitat probablement consentida degut a què la Camorra, amb una facturació 3 vegades més gran que el grup FIAT, és un dels pilars econòmics dels país i el continent. Un gran moviment de diners que s'acaba reinvertint en activitats legals com la reconstrucció de les torres bessones. Detalls sobre la camorra italiana que només descobrirem a través de les frases finals típiques d'aquestes pel.lícules. Per a qui vulgui aprofundir sobre aquests temes i com s'estructuren les diferents organitzacions, queda per llegir el llibre. Aquí es tracta de veure la seva influència en les seves bases del carrer.

1 comentari:

Anònim ha dit...

aquesta és la que vem veure anunciada al cine, oi?
Recordo que el trailer pintava bastant bé

Per cert, fins fa res, quan entrava al teu blog em sortia el post de l'11 de novembre com a últim, i pensava que no escrivies!