05 de gener 2009

Mongol

Història i llegenda es barregen fàcilment quan un intenta representar la història de Genghis Khan, el gran emperador que va aconseguir unificar els diferents clans nòmades dels mongols i després va extendre el seu imperi des de l'Orient Mitjà fins al mar del Japó (imperi que els seus successors van augmentar encara més convertint-lo en un dels més grans de la història).
Sergei Bodrov, un dels directors russos més importants de l'actualitat, ens porta a les grans pantalles l'inici de la vida de Temudgin, fill del Khan Esugei, qui serà enverinat a traició per un clan rival quan aquell només té nou anys. La vida reflexa la vida de penúries que a partir de llavors haurà de viure ell i la seva familia i com Temudgin, amb el suport incontestable de la seva primera dona Borte, s'acabarà convertint en Genghis Khan. Personatge molts cops descrit com a tirà implacable, Bodrov intenta donar una imatge més humana del líder que va aconseguir acabar amb les guerres i pillatges continus de les tribus mongoles.
A part de presentar-nos la vida de Temudgin fins a unificar Mongolia (i sense proseguir amb les sevs gestes posteriors més que amb els típics relats finals del què va venir posteriorment), se'ns explica una història d'amor entre Temudgin i Borte, un amor gens habitual en aquells temps i èpoques, on un home mongol valorava més el seu cavall que les dones que tenia. També se'ns explica la història de l'amic germà de sang, Jamukha, qui s'acabarà convertint en el seu més gran enemic en la lluita per controlar els clans nòmades. Tot això junt amb una posada en escena magnífica, que no només ens trasllada fins al segle XII, sinó que representa a la perfecció el tipus de vida i cultures mongoles, per a la qual cosa el director rus va fer un gran treball de camp. També queda lloc en les dues hores de pel.lícula per a bones escenes d'acció en batalles i guerres entre clans, malgrat no ser l'argument principal de la trama.
Nominada l'any passat als Oscars i els premis del cinema europeu, Mongol és una pel.lícula entretinguda que ens trasllada a èpoques remotes amb mitjans que no han d'envejar els d'una gran superproducció americana.

0 comentaris: