06 de desembre 2009

Garbo, el espía. El hombre que salvó al mundo

El nom de Juan Pujol Garcia probablement no digui massa a molta gent, malgrat ser pública i notable la seva història. El magnífic documental d'Edmon Roch s'encarrega de desenterrar-la de l'oblit i donar-la a conèixer a tot aquells catalans i espanyols que desconeixen que un conciutadà seu va tenir un paper clau en el desenllaç de la Segona Guerra Mundial.
Per a tot aquell que no la conegui, sens dubte la història del protagonista és el millor de la pel.lícula. La història d'un dels herois més surrealistes que probablement hagi existit mai, la història d'un espia agent doble de nazis i britànics que podria haver sortit d'un dels millors guions dels Monty Python, una nova prova que la realitat efectivament molts cops supera la ficció. La història d'un supervivent a través d'una imaginació pròpia de JRR Tolkien, que va aconseguir enganyar a tota l'Alemanya racional nazi i contribuir importantment a l'exitós desembarcament de Normandia. Un heroi capaç d'acabar sent condecorat amb les màximes distincions d'ambdos bàndols.
Més enllà de la història, però, el documental està excel.lentment plantejat en un estil gens habitual. Fuig de les típiques veus en off del gènere, de la interpretació artística del personatge, i ens narra la seva història a través d'entrevistes a experts en la seva vida, imatges reals d'època i nombroses escenes de llargmetratges que representen perfectament els aspectes més controvertits de la història. Aquesta curiosa combinació acaba resultant en un entretingut i divertit muntatge, digne d'APM, però amb dret a algunes escenes més emotives, que ens acosten a la vida de tan curiós i desconegut personatge, a l'hora que recreen i analitzen el transcurs i desenllaç de la guerra més decisiva en la història humana moderna.
Probablement alguns entendrien millor aquesta obra com a documental televisiu que com a pel.lícula de cinema, així que per no portar a malentesos, us deixo un trailer que reflexa molt bé l'obra que es va a veure.

0 comentaris: