20 de gener 2010

La fàbula del formiguer

La formigueta arriba tard a l'entrada del formiguer, sabia que seria un dia poc productiu. Les formigues obreres estaven reunides davant el formiguer. Feia temps que el formiguer tenia problemes per aconseguir els recursos que l'abastissin, així que s'havia canviat de formiga reina i aquesta venia amb aires renovadors. Entre moltes altres coses, volia expulsar del formiguer a les formigues que menys aportaven, no tant perquè així toqués a molts més aliments per cap (doncs el formiguer és molt gran i les afectades molt poques), sinó sobretot perquè així la resta no es desmotivessin davant les actituds de les companyes insolidàries i a més totes sabessin que a partir d'ara només tindria lloc en el formiguer aquella que rendís com es volia.
Com la formiga reina no coneixia totes les formigues, havia demanat a les formigues coordinadores que es desfessin d'algunes de les formigues del seu grup. Aquestes van triar obviament les què menys els hi servien, en molts casos formigues gandules, però en altres, formigues poc útils pel grup tot i la seva bona voluntat. Les portaveus obreres no hi estaven d'acord, doncs en cap moment se'ls hi va consultar.
Per això davant del formiguer inciten a què avui les formigues obreres no portin recursos al formiguer. La majoria de formigues decideix seguir a les seves portaveus, no tant perquè creguin en elles, sinó perquè no estan d'acord amb algunes decisions de la formiga reina. I és que a algunes formigues expulsades se'ls hi ha construit un refugi perquè puguin sobreviure l'hivernpel seu compte, però a d'altres se'ls ha abandonat enmig del bosc en ple hivern. A més, moltes creuen que algunes formigues expulsades poc útils per portar aliments, podien haver-ho estat fent manteniment del formiguer.
Una minoria de formigues obreres, però, decideix fer com sempre, doncs creuen que portar més recursos és més útil pel formiguer, i que de totes maneres un cop expulsades les seves companyes tampoc es pot fer res, que les portaveus havien d'haver reaccionat en tot cas abans, la qual cosa ha enfurismat a aquestes últimes, que inciten a què la resta d'obreres agradeixin a les seves companyes treballadores.
La formigueta torna trista al seu cau del formiguer, veient que la desmotivació s'ha extès entre la majoria de les seves companyes obreres.