05 de març 2006

Syriana

Pel.lícula on George Clooney aspira aquesta nit a rebre l'Oscar a millor actor de repartiment, ell forma part també dels productors executius d'aquesta història que s'inscriu dins del marc crític cap al seu país que està liderant en el món del cinema més comercial. En aquest cas cap als EEUU com a potència motora del capitalisme ferotge actual, on els interessos econòmics de les grans empreses (en el cas que ens ocupa, la indústria petrolífera) condicionen les accions bel.líques-terroristes de les nacions i passen per davant de qualsevol dret fonamental.
Sense estar basada en cap fet real en concret el film dona una gran aire de realitat pretesa sense haver d'entrar en el ara tan de moda estil documental. Amb moltíssimes trames a la vegada, el guió escrit pel mateix director Stephen Gaghan (guionista de Traffic) connecta totes les històries tan personals dels protagonistes com de les conspiracions capitalistes amb bastanta eficàcia. Però el gran nombre d'històries paraleles i de missatges que es volen transferir a l'espectador és tan gran, que al final un no pot digerir i entendre tantes conspiracions, perdent-se un el alguns moments a menys que estigui concentrat al 100% per seguir tot el què s'està tramant.
Fusions empresarials, investigacions anti-corrupció parcials i manipulades, terrorisme en països àrabs, injerències en les línies de successió, caps de turc, pobresa, sectes islàmiques fomentadores de terroristes suicides, ambicions personals i econòmiques d'agents capitalistes, més la vida personal d'un analista energètic (Matt Damon), tot això lligat a través de la història d'un agent inflitrat de la CIA (George Clooney) en països islàmics que en una de les seves últimes missions descubreix que les accions de tota a seva vida no anaven lligades a la propagació de la democràcia en el món ni el desenvolupament dels països del tercer món, sino a l'explotació d'aquests. Tot plegat un bon retrat gens encoratjador del nostre món i dins del context energètic, tan actual en aquests dies on els països comencen a definir les seves posicions estratègiques en un futur pròxim.
Pel.lícula doncs recomenable per aquells que estiguin disposats a anar a veure un film no per entretenir-se, però que volen veure un retrat força realista i una crítica al funcionament del nostre model globalitzat, des de la perspectiva i amb els mitjans d'un americà que fa cinema comercial, la qual cosa sempre és força dificil de trobar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ei...el que fa moure'm per aquests ambients...

Fa un parell de setmanes vaig estar a casa d'un noi a Philadelphia...resulta que el noi va estar treballant amb JPMorgan durant uns 5 anys... res mes que d'especialista en petroli...el paio es veu que ho va fer mol be el cabron (bonus de mes de 500.000$ a l'any, sense tenir e compte el sou), de manera que ara ha deciit deixar tot aixo i dedicar-se a fer de profe...pero al que anavem...resulta que darrera la pelicula hi ha el nom d'una empresa Americana petrlifera...no se quina es, per es veu que una bona part de la pelicula esta basada en fets reals... Ja li preguntare si el torno a veure u da d'aquests...

Apa q vagi e la setmana!

Anònim ha dit...

ei!

q es divendres i no poses res! ;-)

Per cert, em van ditr que l'empresa de syriana es "TEXA com" o alguna cosa aixi