Malgrat el títol no són pas una trilogia. Són tres llibres que he llegit recentment i que tenen poc en comú, més que els tres contenen la paraula Història en el seu títol. Els autors són diferents, els estils també i la temàtica també, però recomano la seva lectura a tot aquell interessat en augmentar la seva cultura general:
Història del temps (Stephen Hawking): probablement l'astrofísic més famós des d'Einstein, explica en aquest llibre la història de l'univers, des del seu orígen (si és que n'hi ha?) fins ara i les possibles tendències futures. Defugint complicacions matemàtiques (com ell diu en el pròleg, l'exit del seu llibre seria inversament proporcional al nombre d'equacions que hi fes aparèixer, per la qual cosa es va quedar només amb la inevitable E=mc2) intenta explicar conceptes gens lògics com la relativitat, els forats negres, la infinitat d'un univers amb fronteres de la manera més simple possible dins la seva condició de científic. Sens dubte requereix concentració el llegir-lo, però crec que està a l'abast de qualsevol persona amb educació l'entendre la major part de les coses que s'expliquen. Imprescindible per tot aquell que vulgui saber més sobre la formació i funcionament de l'univers i donar un primer pas des de la mecànica newtoniana amb la que ens solem moure cap a les teories actuals de la relativitat i la mecànica quàntica.
Per als què no s'atreveixin amb l'original va sortir més recentment una versió abreviada, Breuíssima història del temps, que no he llegit, però que suposo que a base de no aprofundir tant ni explicar tantes coses aconsegueix un llibre de més fàcil lectura.
Una breu història de quasi tot (Bill Bryson): Molt més apte per a tots els públics aquest magnífic llibre ens introdueix a moltes branques de la ciència (cosmologia, biologia, geologia, volcanologia, paleontologia, meteorologia...) d'una forma molt amena. Sense explicar potser els descobriments més importants de cada branca ni aprofundir molt en cap tema, l'autor intenta entendre des de la condició de no científic el què va passar des de l'origen de l'univers fins al sorgiment de la nostra civilització. Personalment trobo que l'autor fa massa ènfasi en les històries dels científics que descriu, en les disputes entre ells i destina masses pàgines a assumptes de geologia i classificacions d'edats prehistòriques que potser per molts gent tenen menys interés que la resta de temes que explica. L'estil però és molt bo, amè, amb un just to humorístic i entrant als assumptes d'una manera original i inesperada que sorprèn gratament al lector. Un llibre per a tot aquell que vulgui descobrir el què es coneix sobre el món en el que vivim i l'evolució de la vida i com funcionem, així com maravellar-se de totes les casualitats que ens han portat fins a la nostra existència.
Una breu història del saber (Charles van Doren), un magnífic llibre de la història humana i l'evolució del coneixement, al qual ja vaig dedicar un post.
21 de juliol 2006
La trilogia del saber
Escrit per sukkus a les 16:09
Categoria: Literatura
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Deixa el teu comentari