19 d’agost 2006

Mundobasket 2006

Avui ha començat el mundial de bàsquet, incomprensiblement organitzat en un país com Japó sense cap tradició basquetbolística i amb uns horaris de retransmissió que per als currants d'horaris tradicionals ens impediran veure la majoria de partits. De totes maneres la competició es presenta apassionant, sempre m'han agradat aquests tornejos on hi ha seleccions d'estils de jóc molt diferent, lluites de cultura en l'esport, i després d'haver "disfrutat" del mundial de futbol, ara és hora de fer-ho amb el del meu esport preferit. I per aquells que es pensaven que la primera volta (amb 4 grups de 6 equips dels quals passen 4) seria un pur tràmit, avui ja han començat les primeres sorpreses.

Grup A

A priori un grup amb 3 equips sobre la resta, la sorprenent derrota inaugural de Sèrbia (molt lluny dels equips amb els què ha quedat campiona en els dos últims mundials) contra Nigèria (que no havia jugat cap partit de preparació) ha fet donar un giravolt al grup que pot donar més emoció. Argentina en principi no hauria de tenir problemes per quedar primera de grup (a pesar dels dubtes generats en la preparació), sobretot després de la seva victòria d'avui contra el seu principal rival França, que amb la lesió a última hora de Tony Parker ha vist molt mermades les seves possibilitats (malgrat que segueix tenint 4 NBAs i caldrà veure el rendiment de Boris Diaw, que avui ha estat força decebedor). La sorprenent Nigèria ara pot mirar d'aspirar a la tercera plaça, amb la qual cosa evitaria a priori a Espanya i podria mirar de donar la campanada a 8ens pressumiblement contra Alemanya i passar a uns 4arts històrics per a un equip africà. Caldrà veure però que el partit d'avui no hagi estat flor d'un dia. Sèrbia haurà de lluitar doncs per mirar de recuperar la tercera plaça si Nigèria falla... o assegurar-se almenys la quarta per passar de ronda. Davant es trobarà unes inferiors Venezuela, que també ha perdut avui contra pronòstic, i Líban, que avui ha donat la campanada, que juga sense pressió, amb motivació extra per donar una alegria al seu poble, i que compte amb l'estrella de la jornada El Kathib, que amb els seus 35 punts reclama una oportunitat finalment de jugar fora del seu país.

Grup B

El grup més fàcil i priori més previsible. Espanya després d'una excel.lent preparació i una contundent victòria davant Nova Zelanda (sorprenent quarta classificada en l'última edició) no hauria de tenir problemes per passar primera de grup, on s'havia de trobar amb Nigèria però ara podria acabar essent Sèrbia, un canvi que no agradarà massa malgrat que Espanya si vol ser campiona (que té perfectament el potencial) no ha de tenir problemes davant l'històric campió. El rival del grup és un Nowitzki, que no sembla haver arribat amb la millor forma, per la qual cosa l'ogre dels últims temps Alemanya (eliminant a Espanya en els últims mundial i europeu) sembla condemnada a la segona posició. Nova Zelanda, malgrat no ser la de fa quatre anys, hauria de quedar tercera, i Angola, que ha sorprès avui a Panamà, ha donat un gran pas per passar com a quarta. Japó en principi malgrat ser la anfitriona no sembla poder passar de l'última plaça i hauria de mirar de no fer el ridícul (avui ha salvat un marcador força digne).

Grup C

El grup de la mort sense dubte i més després de la sorpresa d'avui en què Austràlia ha tumbat a Brasil, una bona selecció que molt consideraven la tapada per donar la campanada, però que ara haurà de suar per passar. En canvi m'ha sorprès que quasi cap analista possi a Grècia en les travesses (probablement per la poca presència NBA). L'actual campiona d'Europa es presenta amb la mateixa selecció que va guanyar l'europeu l'any passat més Schorsianitis. Per mi Grècia és favorita per quedar primera d'aquest grup i arribar com a mínim a semis. Un gran bloc i una gran defensa i joc d'equip són els seus arguments, però hauran de jugar millor que avui, on fins l'últim quart amb un parcial de 28-6 no han tumbat a Qatar. Turquia (que ha decidit abandonar els tradicionals egos per mirar d'obtenir bons resultats que no obté des de fa molts temps) amb la seva victòria sobre Lituània B (si haguessin vingut Jasi, Siskaukas, Ilgauskas, E. Zukauskas, Stombergas, Timinkas, Ginevicius, Kaukenas, Salenga... parlaríem de candidata a l'or) ha donat un gran pas endavant per la classificació i fins i tot la segona plaça. Ara faltarà veure si Lituània i sobretot Brasil remonten el cop inicial i destronen a Austràlia o els aussies passen endavant. Qatar en principi només hauria de poder fer d'àrbitre.

Grup D

La gran favorita en totes les apostes EEUU (malgrat els últims fracassos) ha guanyat avui a una excel.lent Puerto Rico, en el partit amb més anotació de la jornada. En principi hauria de ser primera d'un grup, on evita els principals rivals. El nou "dream team" aposta per una base amb 3 estrelles joves (Lebron, Anthony i Wade) i un equip format per un projecte fins les pròximes olimpiades amb jugadors d'equip, sense egos i compromesos amb la selecció. En teoria han entrenat més junts que altres anys i s'han adaptat al bàsquet FIBA... però en la preparació no han jugat contra cap potència i avui el tros que he vist seguien jugant igual que sempre (problemes en el tir exterior, problemes contra zones, joc rapidíssim i força descontrolat.. contra una selecció que juga amb un estil similar a ells), això sí, segueixen sent els més ràpids, espectaculars i físics. Eslovènia, en el seu primer mundial, té potencial (amb el seu excel.lent equip amb 6 NBA que podria haver estat encara millor Vujacic i Smodis) per quedar segona i arribar mínim a 4arts. Itàlia i Puerto Rico haurien de lluitar per les tercera i quarta posició. China ha tornat a demostrar avui contra Itàlia que és Yao Ming i res més, així que haurà de millorar molt si vol passar... i si vol fer quelcom a Pekin 2008. Senegal sembla que només pot optar a lluitar per la 5a plaça.

I ara vist que vaig encertar el meu pronòstic de campió del món de futbol amb Itàlia, faré aquí els meus pronòstics, a veure si encerto també però quedant constància escrita:

8ens: Argentina-Angola, França-Nova Zelanda, Alemanya-Nigèria, Sèrbia-Espanya, Grècia-Puerto Rico, Turquia-Itàlia, Lituània-Eslovènia i Austràlia-EEUU

4ts: Argentina-Itàlia, Espanya-Eslovènia, Grècia-França, EEUU-Alemanya

Semis: Argetina-Espanya, Grècia-USA

Final: Grècia-Espanya i guanyadora Grècia

Però com molt probablement no passarà res d'això, seguirem analitzant a mesura que avanci el mundial.

0 comentaris: