20 d’agost 2006

Smoking room (2002)

Òpera prima de Roger Gual (Remake) i Julio Wallowits (La simetría, Disonancia, La silla), Smoking room és una producció espanyola atípica, drama fonamentat en continus diàlegs entre els personatges, molt rics piscològicament i que ens presenten les diferents vides i problemes dels empleats d'una empresa.
La trama senzilla que serveix d'excusa per presentar les converses entre treballadors és la lluita d'un empleat (magnífic Eduard Fernández) perquè l'empresa, recentment comprada per una multinacional americana que prohibeix fumar en tot l'edifici, habiliti una sala de fumadors, per tal de no haver de fumar al carrer o al terrat de l'edifici. A partir d'aquí els empleats ens mostren dilemes de les seves vides i sobretot un gran individualisme competitiu dins l'empresa. A mesura que avança la pel.lícula la situació es torna més tensa i els protagonistes mostren el pitjor d'ells amb confrontacions que però se'ns apareixen molt humanes i naturals.
El film destaca per l'excel.lent treball dels actors (a part del mencionat Eduard Fernández, Juan Diego, Chete Lara, Antonio Dechent, Francesc Garrido, Francesc Orella, Manuel Morón, Ulises Dumont i Vicky Peña), que consegueixen representar excel.lentment el drama de les situacions amb una càmara que els grava sempre en primers plans asfixiants i on el bon treball de les faccions és per tant primordial per donar credibilitat a la història. Malgrat el passat publicitari dels directors, el film precisament destaca per una austeritat sobrecollidora, que crea una atmòsfera d'angoixa que atrapa a l'espectador. Lluny de les actuals tendències, la pel.lícula dura uns perfectes 88 minuts, que eviten que la pel.lícula es pugui tornar pesada. Molt recomanable per als amants del cine neorrealista i filosòfic.

0 comentaris: