22 de novembre 2006

Saw III

Avís important: lectura no recomenada als que encara no hagin vist les anteriors entregues de la saga i tinguin pensat fer-ho algun dia.

Tercera (i definitiva?) part de la probablement saga més sanguinolenta del segle XXI. Si a Saw descobríem a Puzzle, un rebuscat assassí amb ganes de posar a prova les ganes de viure de la gent a través de jocs esglaïdors, i a Saw 2, quan aquest semblava estar en mans de la policia, aconseguia tornar a deixar a tothom amb un pam de nas amb l'aparició d'una alumna seva (Amanda, l'única supervivent dels seus jocs macabres), quedava el dubte de veure si Saw 3 seria senzillament una continuació de la seva obra en mans d'Amanda.
Aquest és efectivament l'inici, però ben aviat l'espectador s'adona que Amanda no és Jigsaw (Puzzle). Tranquils als fans de la saga, Puzzle encara està viu. Sí, el tumor cerebral el reté ja tumbat en una llitera agonitzant en mans d'Amanda, però això no l'impedeix protagonitzar el seu últim (o penúltim?) joc (on la víctima haurà de superar diferents proves per aprendre a perdonar). Un joc molt treballat que centra quasi la totalitat del film, en el qual hi ha alguns flaixbacs al passat (sobretot a la primera part) on es descobreixen més detalls de la història que ja coneixem.
En comparació amb les seves predecessores, Saw 3 segueix mantenint l'estil de les anteriors: melodia principal, imatges esgarrifoses, sang i fetge, tortures molt treballades, joc rapídissim de càmara en l'agonia final, tensió en la presa de les futures víctimes i repàs ràpid final per a qui s'hagi pogut perdre, on s'explica que tot estava planejat. Lògicament no és la primera, però sí una molt digne tercera part, que potser estaria per sobre de la segona (que en línies generals era més fluixa però la salvava el grandíssim final amb el descobriment de qui era Amanda). Tota la trama teixida per Puzzle és apassionant, a pesar de què aquí sí que es fa més previsible cap a on va el final, i d'un parell de detalls que serien discutibles (la mort no pronosticada de la tercera prova i la reacció de la metgessa al final).
Posava en l'encapçalat definitiva en interrogant. I és que així com la segona part ja deixava clara l'existència de la tercera, aquesta semblava feta amb l'intenció o d'acabar-la aquí molt dignament, o de seguir si els productors seguien posant-hi diners (l'al.lusió de Puzzle a un últim joc i un flaixbac passat seu d'una història d'amor que no ens revel.la gran cosa són els indicis).
Doncs bé, sembla que els guionistes ja estan treballant en Saw 4 per a estrenar-la al Halloween de 2007. Però no només això, sino que l'actor Tobin Bell (Jigsaw o Puzzle) ha declarat que ha signat per 5 pel.lícules!!! Sembla difícil, després del final de la tercera, veure un gran futur més enllà de l'últim joc suggerit, però tampoc són descartables seqüel.les que ens portin al passat del personatge. Si els guionistes es veuen capaços de mantenir la capacitat de sorprendre a l'espectador com fins ara, benvingudes siguin.

3 comentaris:

Marc Gil ha dit...

OK, gràcies per l'avís.

Ja et llegiré un altre dia, jajaja!

Anònim ha dit...

Jo no l'he vist encara, pero es que he de fer-ho amb la Montse, i tinc ganes ja de poder-ho fer!!!

Completament d'acord amb la segona, i pel que veig, val la pena veure la tercera... aixi ho farem

Marc Gil ha dit...

Doncs ara si que ja l'he vist

Estic d'acord en molts aspectes del que comentes. Sobretot en la molt possible Saw 4 que, jo aposto, sigui una precuela...sino a què venen tantes alusions a la seva vida anterior.

Per altra banda, la mort de l'Amanda em sembla poc treballada. Vols dir que encara que no hagués matat a la metgessa (o ho hagués intentat) l'altre hauria disparat un tret igualment? No sé, està una mica pillat.

I per altra banda, el fet de que posi a la nena a dins d'una cambra sense massa aire no quadra. Vull dir, quina raó té Jigsaw per torturar a la nena? No té ganes de viure ella? és una yonki? Potser només és com a Saw2 on el nen està relativament protegit durant tota la peli.

Això sí, la mort d'ell és "os voy a dar una lección hasta el final"