25 de maig 2007

País pseudo-bananer

L’altre dia passejant amb el Xavi comentàvem que vivim en un país que de vegades sembla una república bananera, amb el problema que, clar, no ho és, així que en comptes de prevaler la llei del més fort com en aquells països, o la llei de la justicia democràtica, com en d’altres, el què acaba dominant és la llei d’uns quants. Així, que un s’estima molt la seva ciutat, però de vegades enveja certes coses de països més seriosos. Com a mostra del què estic intentant explicar, dues notícies d’aquesta setmana en els mitjans dels actualment meus dos països, per veure encara la distància que ens cal recórrer.

Ampuriabrava (notícia retransmesa a TV3 el 24/05/2007):

Una parella es disposava a entrar a la què és la seva segona casa en l’esmentada població. Sorpresos es troben amb el pany canviat i amb una família sencera vivint a dins. Com no aconsegueixen posar-se d’acord amb aquests “okupes”, denuncien el fet a la policia. La família ocupant al.lega que passejant del passeig marítim se’ls hi va oferir llogar la casa, que havien pagat l’entrada i certs mesos de lloguer i que a més havien fet reformes per valor de 2000 €. En descobrir l’estafa, van fer pressumptament una denúncia als mossos, de la qual aquests no en tenen constància. No pensen abandonar el pis sense ordre judicial en cas de què els autèntics propietaris tinguin la raó, i sense per suposat que se’ls hi retorni els diners pagats més les reformes, de les quals però no tenen cap rebut. 4 mesos després els propietaris no poden entrar encara al seu pis fins que la justícia no aclari els fets i per suposat no poden prendre cap mesura persuassiva per fer fora als actuals inquil.lins que mentrestant estan gaudint de la casa. Com el fet es va descobrir quan la familia okupa ja duia més de 24 hores en la propietat, els mossos no els poden desallotjar sense ordre judicial. El cas es pot allargar encara uns mesos més fins que la “justícia” decideixi actuar.

Munich (notícia publicada a Die Welt Kompakt el 21/05/07):

El passat dissabte, un motorista i la seva parella circulen per les autopistes circumval.lació de Munich, amb la mala sort que la seva bossa se’ls hi obra i comencen a perdre bitllets fins a una quantitat de 6000 €, amb els quals es dirigien a comprar-se un cotxe de segona mà. La primera notícia que rep la Polizei és la denúncia que fa un conductor, degut a què diversos conductors s’estan aturant enmig de l’autopista a recollir aquests bitllets fantasmes, amb el conseqüent perill per la seguretat vial que això comporta. Hores després la parella denuncia la seva pèrdua i a través de les càmares es comprova l’autenticitat dels fets.
A dia de dilluns la policia ha retornat a la maleurada parella 4.440 dels 6.000 € i a través de les càmares de circulació s’està intentant localitzar als conductors infractors que probablement tenen la resta dels diners. Aquests a més d’un delicte de seguretat vial serien acusats per troballa fraudulenta.

2 comentaris:

Odisseu ha dit...

tens tota la rao....

pero en el segon cas no deixo de pensar en allo de ... Gran hermano os vigila!

sukkus ha dit...

les càmares en carreteres són una realitat a tot arreu, no et pensis que a Alemanya hi ha més càmares pels llocs que a Espanya (de fet de seguretat jo diria que menys). No vull dir que l'evolució sigui que tothom et vigili.Pero un a la carretera ja sap que hi ha càmares, i la cosa és que no estan col.locades per resoldre conflictes com el descrit en la notícia. La diferència és l'eficàcia amb què en un lloc es ressol el problema respecte a l'altre, aquest és el camí a recòrrer.