13 d’abril 2007

Das Leben der anderen

"La vida de los otros" va ser la sorprenent guanyadora de l'Òscar a millor pel.lícula de parla no anglesa. Sorprenent com a mínim en el nostre país, on El laberinto del Fauno havia causat sensació, així com també a EEUU, com ho demostra els premis guanyats en la mateixa cerimònia en categories generals així com la nominació a millor guió original.
No entrarem en comparacions, doncs ambdúes pel.lícules són molt diferents, però sí que sorprèn del cinema germànic que essent en promig bastant mediocre, de cop i volta tregui grans obres com aquesta (l'altre exemple més recent probablement va ser Good Bye Lenin). Com aquella, l'obra escrita i dirigida per Florian Henckel von Donnersmarck ens porta a l'alemanya de l'est, tema recorrent en aquest país, com ho ha estat la guerra civil a Espanya. Aquest cop no es tracta de veure aquell passat de forma humorística (característica que en general no és el seu fort salvant excepcions com l'anteriorment comentada), sinó d'una forma seriosa i mostrant-nos una de les cares amargues d'aquell règim: el control de la societat per mantenir el poder. Un estat semblant al presentat per Orwell en la seva novel.la 1984. En aquest cas els objectius de la Stasi són els artistes (escriptors, directors, actors...), elements generalment subversius i que amb les seves obres poden remoure consciències de la societat. En aquest cas ho aconsegueixen com a mínim amb el capità Wiesler (Ulrich Mühe), fidel addicte al règim socialista, qui veient la vida d'aquests altres a qui està encarregat d'espiar, el director teatral Dreymann (Sebastian Koch) i l'actriu i parella sentimental Christa-Maria (Martina Gedeck, la Bella Martha), reflexionarà sobre el trist de la seva existència, tan allunyada de l'amor i el pensament lliure dels seus subjectes. També s'anirà adonant que les tesis en què se l'ha inculcat, es deixen de banda pels interessos personals dels seus mandants (una de les grans causes de la caiguda socialista). A pesar de la seva reconversió ideològica, el sistema és poderós i el trio protagonista perdrà molt fins a la caiguda del mur, moment en què s'obre un nou món... no tan maravellós tampoc com podria semblar, una sensació molt extesa entre els alemanys de l'est, sobre la qual la pel.lícula ja no té temps de seguir endavant però que es deixa entreveure en les escenes finals.

5 comentaris:

Anna Maria V. ha dit...

Hola, Sukkus.
M'ha fet molta gràcia el teu post, i la coincidència de la pel·lícula. També estic encuriosida per saber a través de qui has arribat al meu blog.
Bé, sigui com sigui, continuarem en contacte intercanviant crítiques. Veig que, si fa no fa, opinem el mateix respecte a "La vida de los otros". I també veig que apuntes, cosa que jo intueixo i que m'agradaria que em confirmessis, que els alemanys de l'Est tampoc no tenen clar que sigui "oro todo lo que reluce" la seva situació després de la caiguda del mur.
Estic a punt de publicar una altra crítica, però he anat molt enfeinada i m'han anat passant els dies. És de la peli dirigida pel Robert de Niro, "El buen pastor". Prometo fer-ho en un parell de dies, per si t'interessa.
Una abraçada i fins aviat,
Anna M.

sukkus ha dit...

Hola Anna,

a veure contestant per parts:

1) He arribat al teu blog a través del meu comptador de visites. Amb ell puc veure com ha entrat la gent a la meva pàgina, i algú va entrar venint de la teva (la seva identitat però ja m'és desconeguda). Com no tens lògicament cap link al meu blog, probablement seria a través de la blogger navbar, que et permet anar aleatòriament a un altre blog.
A mi em va fer molta gràcia la coincidència de la pel.lícula i dels noms dels blogs (el racó de...).

2)A veure, mai he viscut a Alemanya de l'est, excepte un mes a Berlin, on vaig estar a ambdues parts. La resta he viscut a Aachen i ara a Ingolstadt, és a dir, sempre a l'oest. És a dir, la meva mostra no és àmplia, però si que tinc amics a Dresden i Schwerin, a qui he visitat. Sobre una mostra de 6 persones cap d'ells ha sigut capaç de respondre'm sí o no a la pregunta: Esteu millor ara que abans? La resposta sempre ha estat, no sé, ni millor ni pitjor, diferent (al més pur estil Buenafuente). Això sincerament em va sorprendre.
Naturalment tot canvi permet que hi hagi gent que se n'aprofiti, i aquests sempre el defensaran. També hi ha els què els hi va malament, i aquests sempre anyoraran el passat. Llavors hi ha els què tampoc els hi ha canviat massa la vida (la gran majoria), i aquests són els què han de valorar si és bo o dolent. Els 6 entren en aquest grup.
Com a coses bones senyalades: major llibertat, possibilitat de viatjar, major informació i coneixement i major comoditat en la vida diària.
Entre les coses dolentes: el gran nombre d'aturats, pobresa, gent amb problemes de debò (en un percentatge molt elevat en aquestes regions). Abans tothom treballava i per tant més o menys es guanyava la vida. No et podies enriquir, però podies anar tirant. Ara amb aquest sistema, si les coses et van malament i ets exclòs ho passes malament. Una altra aspecte senyalat el major individualisme i egoïsme actual, enfront al cooperativisme que hi havia quan eren comunistes. I finalment l'esport. Abans la RDA obligava a cada nen a fer un esport, s'estudiava quin era el millor per les seves aptituds i l'havia de practicar. Lògicament té de dolent la imposició, el nen no triava què volia fer, però com a bo tenia dues coses: gent sana perquè feien esport i perquè no tenien temps de caure en les drogues com ara per exemple; i un país que era una potència mundial esportivament a pesar del poc nombre d'habitants (jo potser seria un excel.lent piragüista i no ho sé, a la RDA ho hauria sabut xD).
Així que lògicament, mai res és blanc o negre, tot té els seus matissos. Jo personalment em quedo però amb el seu estat actual, perquè per mi la llibertat és un dret important. El comunisme podria haver estat una alternativa, però va fracassar perquè és utòpic implantar-lo tenint en compte la condició humana. Probablement el capitalisme lliberal cap al què anem també caurà algun dia, perquè s'està radicalitzant i cada cop aporta més beneficis a un nombre més reduit de gent. I sortirà quelcom nou, amb avantatge i inconvenients, forma part de l'evolució humana.

3) Espero impacient les teves següents crítiques :)

Anna Maria V. ha dit...

Gràcies per tots els teus comentaris i per les teves explicacions, molt ben elaborades.
To be continued...

Anna Maria V. ha dit...

Has estat finalment a Barcelona aquest cap de setmana? Si és així, potser, amb el bon temps que ha fet, no has anat al cinema. Desitjo que ho hagis passat molt bé. Tot i això, si hi has anat, espero crítica, eh?
Records,
Anna

Anna Maria V. ha dit...

Molt bé. Jo resto a l'espera. Jeje.
Tinc la intenció d'anar un dia d'aquests a veure "La vie en rose", la biografia d'Edith Piaf. Si ho faig, prometo crítica.
Records,
Anna