28 de maig 2006

Eugenèsia (I)

L'Eugènesia, un somni que han tingut i tenen moltes ments humanes, consisteix en intentar aconseguir una espècie humana superior a l'existent. Plató ja l'havia proposada en l'antiga Grècia i Francis Galton, al segle XIX va dissenyar un dels primers programes moderns per aconseguir-la. També és conegut el somni de Hitler d'erradicar races inferiors com jueus, negres, i crear mitjançant aquest principi una raça ària superior.
Segons Charles Galton Darwin va demostrar en el seu llibre "The next million Year" l'eugenèsia clàssica està condenada al fracàs, doncs és impossible conseguir un control total reproductiu i sempre hi haurà individus que surtin del programa.

El què ja no sembla tan impossible és que en un futur pròxim, si els avenços científics en l'estudi del genoma i en enginyeria genètica segueixen les expectatives actuals, és que d'aquí unes dècades aquesta sigui possible. Ha de renunciar l'espècie humana a intentar ser genèticament millor? Si ja ho hem anat fent amb espècies animals i vegetals que consumim, perquè negar-nos-ho a nosaltres?

Doncs bé jo crec que perquè sempre he pensat que en la variació hi ha el gust i que un moment on tots fossim iguals (que és en el què s'acabaria convertint un cop definit un cànon d'home/dona ideal) seria molt avorrit. A més l'home probablement tampoc tindrà mai un coneixement complet de les lleis naturals, qui ens assegura que anar jugant amb els gens de la gent per assolir aquest model no faci malbé altres coses i que al final hi hagi moltes incompatibilitats reproductives? D'altra banda deixaríem de conèixer l'evolució que la naturalesa amb les seves lleis ens deparava, doncs sembla que l'evolució ha estat tan ràpida degut a mutacions accidentals a les quals renunciaríem amb un control estricte de reproducció manipulat per nosaltres.
Per mi els avanços genètics s'haurien de dedicar exclusivament a l'erradicació de tot el què és consideri malaltia genètica. Però anar a buscar unes característiques especials en el fills de bellesa, intel.ligència, esportivitat seria un error. Que la naturalesa segueixi creant éssers variats i que cadascú es dediqui a la cosa per la qual es vegi més apte.

De totes maneres, sembla que l'actual posició oficial i més extesa és aquesta i la majoria de governs prohibeix les investigacions en aquests camps. Canviarà la mentalitat en els propers anys? Suposo que no en la gran majoria de les persones.

Es podrà però controlar? Ja sabem que hi ha científics treballant en això i els beneficis econòmics que es poden arribar a obtenir seguiran proliferant aquesta investigació. Més allà de les malalties, hi haurà esportistes disposats a pagar per millores genètiques (el dòping futur), gent rica que voldrà ser més guapa, intel.ligent, i amb molts diners per aconseguir-ho. Podran escapar tots aquests desitjos d'uns i altres als controls policials? Si en qualsevol altre tipus de delicte (terrorisme, drogues...) no s'ha aconseguit mai un control total és de preveure que no. La qual cosa ens porta a pensar que en un temps més o menys llunyà existirà una minoria de gent que de naixement serà genèticament superior.

(Basat en les reflexions sobre el tema de Breu història del saber - Charles van Doren)

9 comentaris:

Anònim ha dit...

jeje pareces el iker del 4ºmilenio con tanta pregunta.
Hombre, sobre lo del aburrimiento porque todos seamos iguales, no sé. FIjate que los chinos son todos iguales, y ellos tb nos ven iguales, y sin embargo distingues bien a tu madre de la vecina., Al final siempre hay detalles que nos diferencian. EL problema será, como dices tú, (y las peliculas de extraterrestres), que la incompatibilidad a la hora de reproducirnos, y sobre todo el hecho que no podamos evolucionar, ya que estariamos limitando nuestro progreso a la capacidd técnica, cuando la naturaleza es mucho mas poderosa.

Sobre el fondo del tema, pues si, chungo que se haga por hobby, o por tener un hijo "10"

Anònim ha dit...

Cuanta más variedad haya en el 'pool' de genes de la especia mejor. Esto es un hecho que se ha demostrado a través de la historia del planeta ... si convergiéramos hacia una raza única, acabaríamos cayendo en la endogamia (aunque no como se conoce hoy en día) agravada además por la falta de introducción de variaciones aleatorias (las mutaciones producidas por la reproducción sexual, el impacto de la radiación solar etc.). Esto nos dejaría indefensos ante cualquier cambio en el ambiente: qué pasaría si una cepa de virus de la gripe fuese especialmente virulenta ? Pues que podría cepillarse a medio planeta (o al planeta entero) dado que todos estaríamos igual de (mal) preparados para combatirla.

Anònim ha dit...

De hecho, las variaciones geneticas entre los humanos ya son de por si muy escasas, y cuando hay yuna gripe, si, se nos folla a la mitad si no tuvieramos vacunas.
Salut!

Anònim ha dit...

El que és evident és que això no arribaria ni de bon tros a tota la humanitat.

Fer aquests canvis o intervencions genètiques suposa investigar i després voler treure un rendiment. Els païssos ja ho prohibeixen...per tant el més probable és que una cosa així l'acabés desenvolupant alguna empresa privada. Imagina't, primer erradicarien la calvicie, després la propensió a engreixar-se, els problemes de creixement, el color dels cabells, etc. A qui interessaria tot això? Segur que a un senegalès no. És a dir, que seria un luxe i, per tant, es faria pagar com un nou tipus de cirurgia estetica.

Per començar, només el 20-25% del total de la població mundial diguem que té prou recursos. Ja et queda un 80% de gent que no tindria mai accès a cap tipus d'intervenció (podem donar la varietat per garantida). I dels restants tampoc em sembla que tots tinguin i vulguin acces a res daixo...No se q li passa al teclat ara...

El que es planteja ara es: vosaltres hi renunciarieu? ja sigui per vosaltres mateixos o els vostres fills...i mes quan saps que una petita actualitzacio de memoria o dinteligencia li podria solucionar la vida a la vostre descendencia...xungo, no?

Anònim ha dit...

El problema seria sarlo al reves. Si en vez de "arreglar" a los calvos, los elinamos, y si en vez de calvos, digo gitano, judio o cualquier no "raza suprema"(q miedo da esta palabra)...
Pues si Marc, es dificil rechazar el saber que no vas morir en un hospital. Sobre la inteligencia, mira a Homer Simpson, al final se implantó de nuevo el crayola azul cobalto en su cerebro por no comprender el mundo :-)
Conclusion, en el futuro seremos todos negros: el norte habremos usado la genetica para mejorarnos, y un resfriado nos matara a todos. EL resto del mundo al no tener acceso a esa tecnologia sobrevivira.
(Se nota que estoy rayao de tanto estudiar, eh)

Anònim ha dit...

Marc, completament d'acord amb tú, és la meva conclusió final, que al final hi haurà una minoria genèticament superior, no crec que arribi a tota la humanitat. L'existència d'aquesta minoria però podria implicar una conseqüència interessant que subratlla el Charles van Doren i que explicaré en el següent post sobre el tema, ja que aquest és el I com podeu veure. De fet, ara pensant-ho també podria extendre's amb el perill que diu el TT de raça suprema.

Interessant però el dilema que dius... jo crec que només ho aplicaria en els meus fills per evitar-los problemes mèdics, ja sigui malalties greus, com síndromes de down (i aquí potser m'ho pensaria) o el que seria més probable (tot i que quan tingui fills -si els tinc- tampoc estaran potser ja tan avançats) la disòstosi cleidomastodial que pateixo, i que és una malformació genètica que per tant podria transmetre als meus fills. Més que res, que mirat econòmicament, no sé què em sortiria més barat, si pagar perquè li solucionessin abans de nèixer o pagar-li tota la pasta que es van deixar muns pares amb dentistes, per tenir una boca millor però que segueix sent un desastre. Si a part d'estalviar pasta li evito operacions, ferros, etc, com he patit doncs és per pensar-s'ho. Això sí, llavors també tindria clavícules i perdria la meva gràcia xD.

El què mai faria seria perquè fos més intel.ligent, ni guapo, ni coses que no siguin exclusivament mèdiques. Cadascú neix com neix i és com és i amb això hauran de conviure els fills com ho hem fet tots els d'abans. Més que res que no per fer-lo millor segons el teu gust, li asseguraràs la felicitat, així que si un dia mor de sobredosi perquè p.ex. es moria d'avorriment per ser tan intel.ligent, t'empenediràs d'haver intentat fer-lo millor. L'exemple del Homer és un bon exemple.

Anònim ha dit...

Aixo no era el que feien a GATTACA?

A part de totes les coses que dieu... Que comparteixo la majoria , encara que...sense polemiques, no se com l'eugenesia pot fer que algu deixi de ser jueu...potser pots esborrar els trets identificadors de jueu (si es que n'hi ha...nas gros? encara ho sere i no me n'he adonat jejeje)... tambe podra fer que jo deixi de ser catala? o la meva tieta budista? ...

Be, el meu granet de sorra a la discussio es el seguent:

El mercat tristament mana, per tant, s'utilitzara la ciencia per a "millorar" la nostra especie...segur. Els estats podran intentar regular, pero sempre ha existit el mercat negre i en aquest cas no sera una excepcio.., pero aqui entra la meva pregunta...que es millorar?

Clarament en el camp de la salut, tothom esta d'acord, i suposo que pel que fa a l'aspecte intelectual tambe (tot i aixo crec que el Homer exemplifica be allo de que l'ignorant es mes felic...encara que tothom vol tenir un fill intelligent)...pero i el que fa a la bellesa?

A nosaltres (parlant dels estereotips generals) ens agraden rosses amb els ulls blaus, als nordics morenes, als indis del sud grasses, als del nord clares de pell i primes, i si no recordo malament, en una illa del pacific la bellesa femenina es compta pel nombre de "plecs" que et fa la panxa quan la dona s'ajup (no gaire erotic per a mi). La majoria d'aquests casos, ens trobem amb diferents canons de bellesa, i alguns marcats per l'escassetat (basicament l'exemple de les rosses i les morenes o el de la pell clara), per tant...que passara si el 80% de les dones son iguals? ens agradaran totes, o justament ens agradara el 20% restant? aquella morena amb cabell arrissat (no sigueu malpensats), o aquella amb una taqueta a la galta, o la que te una orella una mica mes amunt que l'altra i fa que les ulleres li pengin d'una manera tan graciosa...

I aleshores que passara, la propera generacio tornara a canviar el gust???

I si al final aixo acaba sent com escollir el nom del nen? Si d'acord, hi ha molts Jordis al nostre any, i Annes, i Xaviers, pero la varietat encara es molt gran...

Potser aixo fara que no hi hagi ningu que medeix metre-vint igual que ningu es diu "cul d'olla" pero potser la convergencia no es tan clara...

Ves a saber, potser hi haura mes gent amb els ulls clars, o amb un ull de cada color, pero ves a saber...potser sense manipulacio, els ulls clars i els rossos desapareixen tambe, ja que en teoria son caracteristiques dominades.

Be, se m'ha anat una mica la pilota, pero el meu punt es:
-No veig tan clara la convergencia de l'especie
-Espero no haver-me mai de trobar amb el dilema de crear al meu fill, perque si ja em costa amoblar una habitacio...
-L'altre cosa es ... quin dret tenen els pares a escollir com ha de ser el fill? Vull dir... i si a un nen el fan ros i despres resulta que vol ser morenet tota la vida, que fara? s'haura de tenyir cada dos per tres?


ja parlarem mes en el d'eugenesia II

Anònim ha dit...

I si al final acaba creant-se una raca superior millor, mes intelligent i forta....

aqui va la meva prediccio:

- Mon dividit en 2 grups
-Aixo tendira cap a 2 races diferents (diguem-los super homes i homes)
- Els superhomes utilitzaran els homes com a ma d'obra per a tasques que requereixen poca intelligencia
-Els super homes no podran procrear degut a la infertilitat que hauran causat, pel que un grup dels inferiors s'utilitzaran com a creadors de vida, manipulada (obviament) i que rapidament sera enviada a viure amb pares adoptius
-Aquells homes que per coincidencia genetica siguin forts i llestos, seran incorporats al mon dels super homes (despres de passar 1000 testos de MENSA)


vaja, em sona a pel.licula de ciencia ficcio...encara que si penso un moment:

-Mon dividit en 2 grups (rics i pobres)
-Els rics ens aprofitem dels pobres
- cada cop els rics tenen mes fills i adopten nenes de la Xina
- Els pobres amb grans capacitats no s'estan morint de gana...o es fan futbolistes (Etoo) o van cap a paisos desenvolupats (tots els indis a USA) per a esdevenir nous rics...

No us sona?

Anònim ha dit...

Sí, suena a ciencia ficcion, concretamente a "La máquina del tiempo", pero al remake. Justamente pasa lo que dice el joada pero de forma natural. La raza se divide en hombres normales, y superhombres, q viven en cavernas. De vez en cuando mandan a una 3ªraza (especie de trolls (subhombres?) a cazar a los hombres, que los usan como alimento y como reproduccion.
Pelicula por cierto, maliiisima, nada que ver con la original, que habia visto de pequeño, y tengo buen recuerdo.
(No iba ponerlo, pero como el blog del kus tiene que ver mucho con las pelis...)

Y lo de los judios, vale, es una religion, pero a lo que me referia es la eliminacion de cualquier "ente diferente a una "raza no aria" o superior. Aunque algo caracteristico tienen. En los comics de Mortadelo y Filemon siempre sale con la nariz grande, barbilla puntiaguda con perilla, aceitunados, pelo moreno frotandose las manos y con gorrito :)

Ah!una puntualizacion que quiero hacer es que actualmente no existen varias razas humanas. Solo hay una, ya que no hay diferencias geneticas tan grandes entre un negro y corerano (entendiendo como coreano a la clasica idea que tenemos de oriental, no como nacionalidad). En cambio, sí que las hay entre un doberman y una caniche. De hecho, hay caniches negro y blancos, gigantes y enanos (y sus correpondientes mezclas) y se considera una sola raza
Lo digo porque me da rabia cuando oigo en los telediarios lo de la raza gitana.
[Nadie aqui ha dicho lo contrario, pero lo pongo igual]