12 d’octubre 2005

The Take (La Toma)

Interessant documental canadenc dirigit per Avi Lewis i escrit per Naomi Klein, la periodista que va saltar a la fama pel seu llibre Nologo sobre el moviment antiglobalització en les seves primeres èpoques. A part de rebre com a regal el seu nou llibre per la compra de dues entrades (sort que anava acompanyat, l'únic que l'hauré de compartir :)), el documental ens mostra el perquè de la crisi argentina i ens ho mostra com a fracàs d'un model i avanç de les conseqüències a escala mundial del capitalisme globalitzat. També ens mostra una alternativa, el moviment cooperativista que està surgint a Argentina (lamentablement com és habitual la peli arriba amb massa retard al nostre país, doncs transcorre al 2003 en paral.lel amb les eleccions que porten a Kirschner al poder). Aquest moviment està format per obrers que "okupen" fàbriques tancades pels empresaris i les recuperen per a produïr i vendre ells.

Documental interessant que no es fa pesat i que et fa reflexionar sobre si realment un altre model econòmic, un món més just és possible i mostra una mica l'esperit de: "El pueblo unido, jamás será vencido". Posa en qüestió també el model tradicional de política, malgrat que per a això lamentablement no hi apareix cap alternativa, i mira que m'agradaria. L'únic però que li faig és que tampoc mira de reflexar massa, ni aprofundir en la crisi argentina, sino que utilitza l'exemple d'aquesta i el nou moviment allà sorgit com a propaganda del seu moviment, carregant totes les culpes al capitalisme internacional i al FMI, que naturalment van tenir-hi a veure però en conjunció amb molt altres factors. També peca potser d'utòpica i reflexiona poc de fins a quin punt això seria exportable com a model a escala mundial o és realment només una solució d'emergència sorgida per la lluita d'una gent que de cop i volta s'ha trobat desesperada i sense res.

De totes maneres considero la visió un exercici recomenable per a incitar a una reflexió crítica del model actual i no caure en el conformisme.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Well done!
[url=http://ccemeywr.com/gmwr/kwyv.html]My homepage[/url] | [url=http://hfcbdxwl.com/xmzq/cmtd.html]Cool site[/url]

Anònim ha dit...

Great work!
My homepage | Please visit

Anònim ha dit...

Thank you!
http://ccemeywr.com/gmwr/kwyv.html | http://mvjalydp.com/ojvo/gytf.html

Anònim ha dit...

Thank you!
http://ccemeywr.com/gmwr/kwyv.html | http://mvjalydp.com/ojvo/gytf.html