03 de febrer 2008

Catan Erweiterung Händler & Barbaren (I): variants noves

Ho reconec, m'he tornat un friki d'aquest joc. Així que després d'estrenar l'extensió per 5-6 persones aquest Nadal i comprovar que la gent a Barcelona també s'hi està enganxant, vaig prendre la decisió que tornaria d'Alemanya amb totes les extensions. Aprofitant que l'altre dia passava per davant la tenda, vaig començar amb l'extensió que no coneixia i només havia vist aquí: la Händler & Barbaren (comerciants i bàrbars).
Comerciants i bàrbars és la tercera extensió oficial del joc "Els colons de Catan" i va sortir tot just l'any passat. La seva aparició respon a les demandes de la gent, doncs el seu creador Klaus Teuber en principi tenia previst acabar la saga amb les dues extensions prèvies: Seefahrer (navegants) és una expansió espaial, Städte & Ritter (ciutats i caballers) és una expansió de profunditat en el joc.
Comerciants i bàrbars respon en general més a expansió de variants del joc original, tot i que també disposa de dos escenaris nous que aprofundeixen en la complexitat del joc. L'extensió disposa de 4 variants del joc original i 5 escenaris nous.
Les 4 variants són:

1) Freundlicher Räuber (lladre amable): el lladre no es pot col.locar en territoris amb jugadors que només tinguin els dos punts d'inici. Variant doncs bastant pobre i que no aporta res especial.

2) Ereignisse auf Catan (aconteixements a Catan): aquesta variant substitueix els daus per cartes que es barregen i que contenen els números. En cada torn el jugador en comptes de tirar els daus roba una carta. Algunes cartes a més de funcionar com a daus, contenen instruccions d'aconteixements que premien/castiguen algun jugador: destrucció de camins, cartes de material de premi, intercanvi de cartes de material entre jugadors... Aquesta variant pot ser interessant per canviar i contrarrestar una nit de mala sort amb daus "trucats".

3) Der Hafenmeister (el mestre de ports). Anàloga a les cartes que otorguen dos punts al què té el camí més llarg i al què ha jugat més cartes de caballers, apareix la carta que dóna dos punts al què disposa de més ports (mínim 3 punts en ports). Senzilla però interessant variant, pel meu gust a introduir immediatament en partides de joc base.

4) Catan für zwei (Catan per dos): interessant variant per encara fer més flexible el joc. Si en el seu dia criticava del joc que només és vàlid per 3 (sense ser tan genial) o 4 (màxim esplendor), i per això em vaig comprar l'extensió per 5 i 6 persones, amb aquesta variant s'amplien les possibilitats també per sota. La variant es basa en dos jugadors reals, i 2 jugadors neutrals controlats pels dos reals (sense estar assignat un a cadascun). Els dos neutrals no són competència per guanyar ja que estan limitats (per exemple només poden tenir pobles i no ciutats), però fan la funció necessària d'ocupar terreny i poder ser utilitzats per a molestar al rival real. A més s'introdueixen monedes que s'aconsegueixen quan un construeix a la costa (1) o al desert (2), o a canvi de cartes-caballer (2). Aquestes monedes permeten realitzar dues accions (robar dues cartes del rival a canvi de dues que un vulgui, o moure el lladre), a canvi d'una moneda o dues segons si s'està guanyant o perdent. Variant que pinta bé, a provar el dia que no es trobi a gent.

0 comentaris: