11 d’agost 2013

Oslob i el whale shark

Si un agafa la Lonely Planet s'adonarà decepcionat que viatjant a l'agost o a les Visayes no és possible veure una de les majors atraccions subaquàtiques de Filipines: el tauró balena, el peix més gran del món (fins a 18m), completament inofensiu. Però no és així, si un viatja cap al sudest de l'illa de Cebú, concretament a Oslob (no destacat a la guia), és possible veure'l segur tot l'any. El motiu, és clar, és la pràctica del feeding (dona'ls-hi aliment en massa) per atraure els especímens que viuen en el mar de Bohol-Cebu. Sense poder valorar fins a quin punt és una pràctica sana per als animals (en el briefing oficial sembla que s'aprofita per identificar i seguir científicament a certs animals per aprendre més sobre ells), el cert és que és una gran ocasió per nedar entre aquest gran ésser marí. Dic nedar perquè no cal fer diving, amb snorkel és més que suficient.
La part negativa de l'experiència és que, almenys avui, allò semblava les rambles, entre barques tirant menjar i turistes (especialment orientals). La imatge del tauró obrint la seva boca enorme per sobre l'aigua i engulir tot el què li tiren es veu com una mica falsa.
La part positiva, contemplar aquest magnífic peix. Avui era bon dia i hi havia 10 exemplars, així que l'èxit era assegurat. És sorprenent com el bitxo apareix del no res, sense veure'l ni sentir-lo, malgrat el seu tamany (els exemplars d'avui eren petitets però, 5-8m diria). Tot i que inofensiu quan te'l trobes de cara venint cap a tu amb 1m de boca oberta filtrant aigua, no deixes de sentir cert espant. Injustificat perquè si, com en un cas m'ha passat, tu no ets prou ràpid per apartar-te (tocar-lo està prohibit perquè li danyes la pell), serà ell qui t'esquivarà a l'últim moment amb el seu nedar elegant i parsimoniós.
Recomenable llogar aletes (50 pesos extres, quan l'experiència val 1.000, uns 16e) per poder tenir la millor experiència: passar dels taurons al costat de les barques alimentant-se i esperar que passi un pel fons nedant (5m) per capbussar-se i nedar amb ell mentre els pulmons aguantin (òbviament perdent-lo lleugerament de vista ja que malgrat que lent va més ràpid que l'home).
Allotjent: demanar al bus que baixa de Cebu al sud que pari davant elementary school de Tan-awan a Oslob. Hi ha diversos ressorts, i l'alternativa és el Chateau de Tan-Awan (just davant escola), una casa familiar preciosa a primera línia de mar que lloga habitacions econòmiques. Hi ha un avi americà que li encanta explicar històries, la Veny filipina que us ajudarà en tot i pot prepara deliciosos esmorzars i sopars i la familia de la criada.
Com no tinc càmara subaquàtica (l'experiència queda en la memòria), la foto del whale shark és d'anunci però per Internet segur hi ha millors fotos que les què hagués pogut fer :)
Pròxima destinació: Dumaguette.


0 comentaris: