06 de març 2008

Eleccions municipals alemanyes

Aquest passat cap de setmana van ser les eleccions locals a Alemanya i per tant també a Ingolstadt. Com a resident de la Unió Europea i estant empadronat des d'un temps superior a 3 mesos, podia haver estrenat el meu dret de votar per primer cop a l'estranger. El viatge a Varsòvia però ho va fer impossible, en cas contrari probablement hauria exercit aquest nou dret. Sincerament no estic gens al dia de la política alemanya ja que el meu seguiment dels mitjans de comunicació del meu país d'acollida és nul, però suposo que hauria intentat buscar els programes i tinc clar qui hauria elegit: aquell que millorés les insfraestructures cap a Audi!! Una vergonya que cada dia es formin cues a les hores punta en certes cruïlles dissenyades lamentablement en els camins que porten a l'empresa que monopolitza la major part de la població local. No són cues exagerades, però vergonyoses perquè serien molt fàcilment superables i no crec que faltin diners en el consistori local i segur que Audi pagaria una part.
De totes maneres no sembla que això hagi estat el motiu principal de "càstig" cap al poderós CSU de Baviera. Sinó que ha estat la llei per la qual o els felicitaria clarament: la llei del tabac, que malgrat arribar més tard que en les nostres terres, aquí sí ha arribat seriosament i és general i es cumpleix a la perfecció; tot i que aquesta davallada electoral sembla que els pugui portar a suavitzar-la... He posat càstig entre cometes, perquè a pesar de la cara de derrota del reelegit alcalde Lehmann, aquest ha obtingut un 54% dels vots en les eleccions a alcalde i el seu partit un 44% a l'ajuntament. Pèrdua de majoria absoluta, però el segon partit ha tret un 16%!! El què m'ha sorprès és la baixa participació, 47%, a nivells de les últimes nostres. Potser degut a què a Baviera es dóna per fet que, fora de Munich, el CSU arrassarà.
De totes maneres potser millor no haver votat sense conèixer la realitat política del país. I és que avui parlant del tema a la classe d'alemany (molt amablement pagada per SEAT a tres mesos del meu retorn i que m'obliga a sortir a les 20h dos dies a la setmana ara que el projecte comença a estar tranquil) he après que hi ha un partit que sota el nom de "Republikaner" oculta als nous neonazis, en un partit però que ha aconseguit escapar de les ilegalitzacions. Clar, dir-se republicà en una república federal, o havia d'estar molt influenciat pels americans o havia de ser clarament una tapadera. El bipartidisme està per cert aquí lluny d'aconseguir-se, a diferència d'una Espanya que cada cop s'acosta més al model americà: PSD die Linke (IU), ÖPD (cumbes), die Grünen/Bündnis 90 (hippies dels 60 + socialistes ex-RDA), SPD (PSOE), FDP (CSU (CiU de Baviera), CDU (PP), Republikaner (neonazis), tots ells amb representació. Ah, sense deixar els independents, tercera "força" en realitat del consistori.
El millor però sens dubte el sistema electoral. Dues eleccions, una a alcalde, i l'altre per repartir-se els escons de l'ajuntament. I llistes electorals obertes! Un disposa de 50 vots, que pot destinar exclusivament a un partit, o repartir-los entre els noms de totes les llistes (3 vots màxims per candidat). En l'elecció de 50 vots a un partit es seleccionen automàticament els 50 primers noms de la candidatura, amb possibilitat de vet però a aquell polític que a un li caigui especialment malament. Al final els resultats electorals, acaben essent una classificació on al costat de cada candidat surten els vots aconseguits, la posició de la llista que tenia, la què ha acabat aconseguint, i les posicions guanyades o perdudes, com si d'una competició esportiva es tractés.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ostia, estas empadronat?

Doncs demana el carnet de conduir aqui! No et podran treure punts i et serveix de per vida, no?