28 d’agost 2008

Temples d'Angkor i Siem Reap

Els temples d'Angkor havien de ser un altre highlight del viatge (com Halong Bay) i aixi ho van ser. Votada ja per mi en el seu dia com a nova meravella del mon modern, la seva visita em fa confirmar el seu vot, a diferencia de la Hagia Sophia que actualment canviaria per una altra candidata. Restes de la capital d'un gran imperi, els temples de pedra son les uniques edificacions que queden d'una impressionant ciutat de mes d'un milio d'habitants. Com nomes els Deus tenien dret a rebre edificacions de pedra i la resta eren edificis de fusta, no es d'estranyar que siguin nomes els temples religiosos els que s'han conservat, despres de la caiguda de l'imperi d'Angkor i l'abandonament de la ciutat a la sort de les inclemencies geologiques, meteorologiques i destruccions humanes (ja sigui per guerres o pillatge).
La magia d'Angkor pero no esta en la seva arquitectura, tecnicament bastant pobre (no es estrany que la majoria de sostres caiguessin veient la seva estructura), ni el seu bon estat de conservacio. Malgrat haver-hi algun temple dels inicis a.C., la majoria son temples dels segles XI i XII d.C. i tot i aixi el seu estat de conservacio es força deplorable (i els treballs actuals de restauracio son molt lents malgrat les col.laboracions internacionals). Pero la visita precisament d'una civilitzacio en runes enmig d'un entorn selvatic i les atraients formes de les seves construccions de pedra i figures d'animals, budes i sheeves li donen el seu encant. Tambe les seves escalinates impossibles: pujar als temples es tot un exercici de suor, esforç i superacio del vertigen (en alguns temples em vaig sentir com el professor Tornassol a Tintin i els Picars).
La visita als temples es pot fer en tres modalitats: un dia (20$), tres dies (40$) i set dies (60$). Excepte per gent molt interessada en el tema, l'eleccio de tres dies hauria de ser suficient. En dos dies tambe es poden visitar, si un canvia la magia de fer les visites pel seu compte en bicicleta per una visita amb Tuk Tuk. Un dia es realment escas i nomes dona per veure els temples mes importants. La mes magica visita en bicicleta requereix pero un minim estat de forma (tampoc tant si jo ho he fet) i moltes dosis de fruita i aigua per superar el clima xafogos de la zona.
El centre neuralgic on dormir es la ciutat turistica de Siem Reap, on es troben tots els hotels i moltes botigues, restaurants i bars. La majoria d'aquests es concentren al Pub Street, el nom del qual ho diu tot. La nostra eleccio alla va ser majoritariament el Temple Bar, un pub on un sencillament pot trobar de tot.

0 comentaris: